Naakt – maar niet herkenbar

Vaak hoor ik van vrouwen dat ze wel interesse aan naaktfoto’s van zich hebben maar toch twijfels hebben. Meestals gaan deze twijfels over de herkenbarkeit op de foto’s bij een publicatie. Toch zijn er ook oplossingen voor dit problem die ik graag aanbied.

Vele zijn de kosten van een gevestigde fotograaf voor een keer te proberen te hoog. Maar het alternatief, het modellen voor een fotograaf, schrikt hun ook, want dit gaat meestal hand in hand met een publicatie. Achtergrond hier is het TFP / TFCD principe. Zowel model en fotograaf brengen hun tijd en werk voor een gemeenschappelijk project in. Het resultaat zijn foto’s die beide kunnen gebruik van maken. Deze hierbij meestal inbegrepen publicatie als referentie voor de fotograaf schrikt potentiële modellen vaak af. Tenslotte wordt naaktheid vaak gezien als dubieus, de fotografeerde mensen vrezen voor hun reputatie of zelfs ernstiger gevolgen.

Een goede manier om het probleem op te lossen, is zorg te dragen dat het model in de foto niet herkenbaar is. Er zijn twee grondlegende manieren. Voor een, het verbergen van identificerende kenmerken zoals het gezicht, littekens of tatoeages met behulp van technische middelen, de andere het verbergen van deze door maskers en make-up.

Technische middelen voor de anoniemesering van naakt opnames zijn de ene een licht dat de nodige plekken in het absolute donker of licht set. Dit betekent dat alleen gedeelten van het lichaam in het beeld verschijnen, de rest verdwijnt in zwart of wit, afhankelijk van het opnamemethode. Een andere optie is het beperken van de opname op een deel van de gefotografeerde persoon, vaak “bodypart” bij opnames. Daarnaast zijn er bij opnames op locatie de mogelijkheid om het model te positioneren in de omgeving, zodat slechts delen van het lichaam worden weergegeven in de beelden of alleen contouren herkenbaar zijn.

Werken met maskers en make-up biedt verder interessante mogelijkheden voor beeldcompositie in verband met de anonimiteit van het model. Hier ondervindt de fantasie weinig belemmeringen, van de gewone anoniemesering, bijvoorbeeld door eenvoudige witte maskers tot de zeldzame ensceneering is bijna alles mogelijk.

Natuurlijk laten zich de verschillende methodes ook met elkaar combineeren.

Heb jij interesse in zo’n anoniem shoot? Neem dan contact met mij op en wij maken een afspraak. Ik werk momenteel uitsluitend met vrouwelijke modellen of stellen.

Voorbeelden

Share Button

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *